Zongedroogd rood vlees (Carne de Sol)

En hoe het wordt gemaakt

Er wordt gesproken over twee procedures, het traditionele proces en het huis- tuin- en keukenproces. Het liefst zou ik alleen over het traditionele proces vertellen omdat dit een sfeer van die goede oude tijd oproept. Een gevoel van romantiek misschien.

Nog niet alle vlees hing buiten te drogen, ik was aan de vroege kant.

De “carne de sol” (ook wel “vlees van de wind”, “serenada” of “vlees van de sertão” genaamd) Het ontleent zijn naam aan de manier waarop het vroeger werd gemaakt. Het vlees werd in plakken gesneden en flink gezouten met fijn zout in de zon gehangen. Het vlees droogt op deze manier geleidelijk uit. Dit proces is alleen mogelijk in een warm en droog klimaat.

Wij zouden ons zorgen maken over vliegen en maden.

Als het vlees zo straf gezouten is hebben de vliegen er weinig trek in en als ze er al iets in zien leidt het nooit tot nakomelingen want gedroogd vlees daar gedijt geen made op.

De eigenaar van de zaak

Ook wordt hier op de moderne wijze Carne de Sol (zonder zon) gemaakt. Voordeel is dat na het proces de structuur van het vlees vrijwel gelijk is aan de zongedroogde variant maar dat het klaar voor gebruik is terwijl het zongedroogde vlees voor gebruik geweekt moet worden.

Deze medewerker kun je gevoel voor entertainment niet ontzeggen.

In dit proces wordt het vlees eveneens gezouten te drogen gelegd in een overdekte en geventileerde plaats, niet rechtstreeks blootgesteld aan zonlicht. Het zout onttrekt een groot deel van het vocht aan het vlees maar niet zo extreem als wanneer het in de zon wordt gedroogd. Dit proces verloopt relatief snel, het vlees blijft vanbinnen nog vochtig, de textuur wijzigt en het vlees krijgt een unieke kleur.

Carne de Sol

Carne de sol (niet in de zon gedroogd)

Ik ben er gek op. Ik heb het nog nooit zelf bereid maar het staat in bijna elk restaurant op het menu. En met een biertje erbij en een schaal met frieten ernaast is het goed verkeren.

Eet smakelijk.

Nieuwste artikelen

4 Comments

 1. Nou Dirk ben niet dol op vlees maar mij maak je hier niet gelukkig mee. Geef mij maar de patatjes en misschien het biertje maar laat de rest maar van mijn bord af……

  1. Corry, toen ik al dat vlees voor het eerst aan de straat zag hangen was mijn eerste reactie. “Jakkes, wie hangt er nu zijn vlees buiten met al die vliegen hier”. In Nederland zou het vlees verrotten, onhygiënisch dus. Hier niet hier droogt het sneller dan dat de vliegeneitjes uitkomen. En toen ik het vlees voor het eerst at, zonder aan die lappen langs de straat te denken, heb ik wel genoten. Maar ik ben een vleeseter.

 2. Prachtig verhaal met dito plaatjes, zou het ook zo gaan bv in Suriname met het “zout vlees” en het drogen van de hammen bij ons thuis in de ruimte boven de kachel (schoorsteen binnen) boven in de kast?

  1. Al deze conserveringswijzen zijn terug te voeren op een periode voor de koelkast en de vrieskist.
   Veel van die oude technieken worden nog steeds gebruikt om uiteenlopende redenen.
   Voor mij is het een kwestie van smaak en laten we die oude beproefde technieken vooral in ere houden.
   Vandaag heb ik een sprookje in het Engels toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.