Waarom ik me erger aan het verkeer hier

Wat is er hier loos met het verkeer?

Ik denk dat ik me erger omdat de omgangsvormen in het verkeer hier anders zijn dan in Nederland. Het zijn niet alleen de omgangsvormen maar onder andere ook de wijze van weggebruik. Elke dag wekt dat agressie op bij mij. Maar wat kan ik uitrichten op de fiets? Niets!

  • Automobilisten en motorrijders toeteren overal en altijd. Zo van “ik kom eraan, kijk uit en pas op”. Als je bij een stoplicht niet direct als ie op groen springt, als de wiedeweerga met gillende banden wegspuit wordt er achter je getoeterd. Zenuwenlijders zijn het in het verkeer.
  • Stel je hebt een brede weg met 3 banen heen en 3 terug, dan rijden de meeste weggebruikers op de linkerbaan een enkeling op de middelste baan en niemand rechts. Rijd je toevallig op de middelste baan dan word je links en rechts voorbijgestoken. De eerste paar keer dat ik hier een auto bestuurde schrok ik elke keer als ik rechts werd ingehaald. Je rekent daar gewoon van nature, niet op.
  • Als ik op de fiets ben word ik wel 10 keer per uur gesneden. Als je een afslag of een kruispunt nadert dan word je op het laatste moment nog even snel voorbijgestoken en dan slaan ze doodleuk rechtsaf. Ik ben er nu op gespitst maar in het begin heb ik vaak behoorlijk moeten remmen. Ik heb zelfs een keer een auto geramd.
  • Veel ouderen op de fiets rijden op de linker weghelft en komen me dan tegemoet alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ik weiger steeds om aan de kant te gaan wat meestal hilarische situaties oplevert. Als ik dit aan iemand vertel, dan vinden ze dat stom want op een dag kan zomaar iemand een pistool trekken en dan is het gedaan met fietsen. Of erger natuurlijk.
  • Ritsen??? Wat is dat? Als je wilt invoegen dan moet je van goede huize komen. Ze houden de gelederen gesloten. Je komt er niet tussen. Je kunt je voorstellen hoe het er dan op rotondes aan toe gaat. De file waarvan het eerste voertuig op de rotonde is en iedereen sluit aan, dan kunnen alle andere verkeersdeelnemers wachten tot de file voorbij is en dan gaat de volgende rij. Als je pech hebt kun je lang wachten of je moet niet bang zijn, dan gooi je je ertussen.

Hieronder twee nieuwsberichten van 16 en 17 december. Dit is slechts een selectie, in deze twee dagen zijn veel meer ongelukken gebeurd. Als ik een paar uur ga fietsen zie ik meestal een ongeval en soms meer. Maar goed, nu eerst de twee krantenartikelen.

Vandaag 17-12

Deze jongeman verongelukte dodelijk terwijl hij op de motor die hij gisteren won, reed en de macht over het voertuig verloor.

Gisteren 16-12

De bestuurder van deze auto verloor ook de macht over het stuur. Als ik zie hoe er wordt gereden, dan verbaast me dat niets. Iedereen hier is Fittipaldi of Senna. Misschien werd het ongeluk mede veroorzaakt door het het natte wegdek dat na maanden droogte door het water spiegelglad is geworden.

Vandaag, zondag 18 december, weer een flinke regenbui. De temperatuur is inmiddels gedaald tot 25 à 26 graden. Iedereen blij behalve ik. Ik verwacht vandaag meer botsingen en veel blikschade

Morgen een vrolijker onderwerp.

Nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.