Grensconflict Venezuela - Brazilië

Twee doden in Venezuela bij confrontatie Braziliaanse grens

Bron: NU.NL, 22 februari 2019 16:22 Laatste update: 20 minuten geleden

Venezolaanse veiligheidstroepen hebben vrijdag het vuur geopend op burgers aan de grens met Brazilië. Daarbij vielen twee doden en raakten meerdere mensen gewond.

De burgemeester van de grensplaats Gran Sabana, Emilio Gonzalez, zei tegen AP dat een van de twee personen die overleden zijn, een vrouw uit de inheemse gemeenschap is.

De gewonden zijn behandeld in een medisch centrum aan de grens. Volgens de artsen hebben de meeste van hen schotwonden.

De confrontatie vond plaats bij het zuidelijke grensdorp Kumarakapay. Leden van de etnische groep Pemon botsten daar met de Nationale Garde van Venezuela en het leger, dat met tanks op weg was naar de grens met Brazilië. Volgens Gonzalez schoten de soldaten met rubberen kogels en vuurden zij met traangas.

Burgers in de grensstreek zouden hebben willen voorkomen dat het leger de grens zou sluiten.

Braziliaanse soldaten met hulpgoederen
Braziliaanse soldaten stapelen zakken melkpoeder op, die deel uit maken van de hulpgoederen die klaarstaan aan de grens met Venezuela. (Foto: AFP)

President Maduro heeft grens met Brazilië gesloten

De Venezolaanse president Nicolás Maduro besloot donderdag de grens met Brazilië te sluiten om te voorkomen dat de oppositie hulpgoederen het land binnenhaalt.

De bedoeling zou zijn om de hulpgoederen tot aan de grens met Venezuela te brengen, naar de Braziliaanse stad Pacaraima. Hierna zou de Venezolaanse interim-president, Juan Guaidó, de goederen het land binnensmokkelen met een konvooi van vrachtwagens. Hij heeft aangekondigd dat dit zaterdag moet gebeuren.

Maduro weigert te vertrekken

Nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.