Teresina, Rio Poti bereikt “kritisch niveau”, PLN controleert de regio.

Overgenomen uit lokaal nieuwsblad en vertaald, oorspronkelijk gepubliceerd op 04/04/19

PLN (Programma noordelijke meren) voert dagelijks de monitoring uit van de rivieren Poti en Parnaíba.

Volgens gegevens uitgegeven door de Mining Resources Research Company (CPRM), bereikte de Poti-rivier afgelopen woensdag 3 april een “kritisch niveau” van +8.0 meter in het stedelijk gebied van Teresina. Het Lagoas do Norte-programma volgt dagelijks de Poti en Parnaíba-rivieren bij de federale instanties die verantwoordelijk zijn voor de metingen. De toename van de waterstanden als gevolg van de regen die de afgelopen dagen is gevallen, heeft veel werk van de pompen in het opvoerstation geëist.

Deze apparatuur pompt water uit de lagunes naar de rivier de Parnaíba. Met de toename van het waterpeil van de Poti is de Parnaíba al afgedamd en hebben de wateren de neiging om het Park Tussen de rivieren binnen te vallen. De Gemeentelijke Civiele Bescherming is in een staat van alarm, beschouwt de staat van paraatheid voor de populaties langs de rivier en monitort 56 risicogebieden in de stad, vooral in het noorden. In de afgelopen 15 dagen is er een neerslag van 500 mm verzameld. Deze aandacht wordt verdubbeld naar gebieden die onderhevig zijn aan aardverschuivingen.

Waterkrachtcentrale van São Francisco (Chesf) meldde afgelopen maandag dat de Boa Esperança-dam op dag 31 een nuttig volume had van 82,99%. Ook volgens het Bedrijf, op 2 maart, was het volume van de dam van iets meer dan 52%. De grootste zorg is met de Poti-rivier, die op maandag een gemiddelde bereikte van +7,28 meter, ter hoogte van de gemeente Prata do Piauí.

Het Lagoas do Norte-programma wordt dagelijks gevolgd door nieuwsbrieven van CPRM (Inmetro), Inpe (Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek), ANP (National Water Agency) en Cemaden ( Nationaal centrum voor monitoring en signalering van natuurrampen).

“We hebben dagelijks contact met deze organen, in navolging van de evolutie van de regens en het niveau van de rivieren en lagunes die het watercomplex van het noordelijke deel van de stad vormen.We volgen ook de situatie van families die in de lagunegrenzen wonen, omdat veel van hen lopen onmiddellijk het risico van overstromingen “, zegt Márcia Muniz, algemeen directeur van Lagoas do Norte.

Regen in Teresina veroorzaakt overstroming en laat minstens drie doden achter

Op 05/04/2019 schreef een lokale krant het volgende:

Gisteravond werden inwoners van de wijk Parque Rodoviário in het zuidelijke deel van de hoofdstad verrast door een overstroming veroorzaakt door de breuk van een muur die water vasthoudt op een ondergrond die boven het niveau van de huizen ligt.

Teams van de brandweer en burgerbescherming werken op vrijdag verder in regio’s van Teresina (PI) die zwaar zijn getroffen door de neerslag van de afgelopen dagen. De tragedie, die meer dan 40 huizen trof, liet drie doden en tientallen gewonden achter.

De burgemeester van Teresina, Firmino Filho, zei dat hij de oorzaken van de breuk zal onderzoeken. Hij verordonneerde in de hoofdstad een noodtoestand om wendbaarheid te geven aan de acties van de organen die handelen in de zorg en doorverwijzing van gezinnen, bij de evaluatie van mogelijke risico’s en bij het monitoren van andere gebieden. Sociale hulpverleners en schoonmaakpersoneel zijn ook aanwezig om alle hulp aan gezinnen te bieden.

“We zullen er met veel discretie, kalmte, maar ook met vastberadenheid achter komen wat de verantwoordelijkheden zijn”, zei de burgemeester tijdens een bezoek aan de wijk gisteravond.

Volgens de gemeente Teresina hebben ze in april al meer dan 200 millimeter regen geregistreerd en de verwachting is dat ze de komende dagen intens zullen blijven. Het niveau van de Poti- en Parnaíba-rivieren steeg boven de verwachtingen, waardoor de Mineral Resources Research Company (CPRM) de bevolking waarschuwde.

“De Parnaíba-rivier rijst op, met zijn bekken die water ontvangt, en de situatie van Poti is alarmerend en kan de rivierbevolking in gevaar brengen,” zei Firmino.

De Civil Defence houdt toezicht op de situatie van 56 gebieden in de hoofdstad en de situatie van gezinnen die wonen op plaatsen met instortingsgevaar. In geval van een gebeurtenis kan de bevolking contact opnemen met Teresina Civil Defense-teams door middel van een gratis nummer 153. Bij het aanroepen worden instructies gegeven over procedures die nodig zijn voor het behoud van de levens en eigendommen van mensen.

Meer filmpjes en foto’s door deze en gene gemaakt

Nieuwste artikelen

2 Comments

 1. Dat zijn niet zulke mooie berichten uit Teresina

  1. Goeiemorgen Johnny,
   Uiteindelijk valt het hier in Teresina relatief mee.
   Als je ziet wat de regens hebben veroorzaakt in Rio de Janeiro dan vraag ik me af of de overheid hier zit te slapen of alleen maar druk is met zakken vullen.
   Schandalig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.