Standbeeld

São Paulo, 3 dagen uit en thuis – Dag 2

9 januari, eerst naar het Consulaat

Eerst even kijken wat voor weer het is vandaag want hier regent het veel vaker dan in Teresina. Een blik, jasses wat logeer ik hier hoog, overtuigde me ervan dat ik zonder jas naar buiten zou kunnen gaan.

Die nevel in de verte is luchtvervuiling

Het ontbijt in het hotel stelde niet zoveel voor. Wat koffie, vruchtensap, twee bolletjes en een paar plakjes kaas. Taxi besteld en met de benodigde documenten en foto’s op pad naar het Consulaat. Wat een verademing, wat een efficiency, een hemelsbreed verschil tussen de vaak onbegrijpelijke en stroperige Braziliaanse bureaucratie en de frisse Nederlandse aanpak. Ik stond snel weer buiten en mijn paspoort wordt me toegestuurd. Pak van mijn hart.

Taxi besteld en op naar de Avenida Paulista

Ik heb me vlakbij MASP (Museu de Arte de São Paulo) laten afzetten. Eerst ga ik daar maar eens rondkijken, de onmisbare koffie met iets erbij komt later wel.

Museu de Arte de São Paulo
MASP

Mijn eerste reactie was: “Daar ga ik mooi niet naar binnen, dat overleef ik nooit”. Toen ik me realiseerde dat dit gedrocht er toch al weer een tijdje staat won mijn nieuwsgierigheid het van mijn angst en kocht ik een kaartje.

Brazilianen denken dat ze kunnen bouwen maar dat kunnen ze niet volgens mij. Veel projecten en ook hoogbouw getuigen van grootheidswaan. Ga maar eens kijken op het internet hoe het er voor staat met de voorzieningen en gebouwen voor de Olympische Spelen in Rio. Totaal vervallen, ongelooflijk dat zo’n project waaraan Rio de Janeiro failliet is gegaan zo achteloos is verwaarloosd. Een ander voorbeeld: Ik heb hier in Teresina een splinternieuw winkelcentrum, 4 verdiepingen hoog, in zien storten toen het bijna af was. Men heeft de brokstukken bijeengeraapt en het winkelcentrum is er alsnog gekomen. Het is dat er een goede bioscoop in is gevestigd zodat ik eens in de zoveel tijd toch deze Shopping bezoek. Je went eraan maar als ik er over nadenk dan blijf ik het toch eng vinden.

Bereden Politie
Te Paard

Eenmaal binnen merkte ik niets meer van het enge gevoel dat ik buiten had. Mijn aandacht was onmiddellijk in beslag genomen door al het moois wat er binnen tentoongesteld was. Ik heb foto’s gemaakt wat eigenlijk niet mocht, maar daar heb ik hier in Brazilië maling aan. De brave Nederlander uithangen tussen al die Brazilianen die maar wat aanklooien, daar pas ik tegenwoordig voor.

Intermezzo, Museu Nacional do Rio

Denk bijvoorbeeld eens aan het Nationaal Museum in Rio de Janeiro waarin zich een onwaarschijnlijk mooie en onbetaalbare onvervangbare collectie bevond. Dat museum is hoogstwaarschijnlijk vanwege geen onderhoud, verwaarlozing en corruptie (gebouw en collectie) voor het nageslacht verloren. En dan zou ik niet een paar foto’s mogen maken. Flikker toch op! Hieronder kun je nog rondkijken in het museum dat er niet meer is.

Er zijn geen woorden voor

Een greep uit de MASP collectie

Hieronder een selectie van foto’s die ik binnen heb gemaakt. Als ik het me goed herinner op de bovenste verdieping. Er zijn feitelijk 4 verdiepingen, 2 in het hangende blok en 2 half onder de grond. Dat ziet er op een geleende foto zo uit:

2 verdiepingen boven- en 2 half ondergronds

Wat foto’s die ik ter plaatse maakte zodat je een indruk krijgt en misschien zelf ook eens wilt gaan kijken.

Bronnen die ik er op nasloeg

Avenina PaulistaWikipedia.org – Paulista_Avenue         
MASPWikipedia.org – São Paulo_Museum_of_Art
PinacotecaWikipedia.org – Pinacoteca_do_São Paulo

Nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.