Over Garibaldi (deel I, een inleiding)

Stel je voor, zó groot is Brazilië.

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Brazilië

Ik woon in de regio Noordoost, in de hoofdstad van de staat Piauí (nr. 17 op de kaart hierboven). Een stukje boven het bolletje met het nummer 17 ligt Teresina. Het Noorden van Brazilië ligt boven de Evenaar (Noordelijk halfrond), Piauí met daarin Teresina ligt een stukje beneden de evenaar (Zuidelijk halfrond).

Grofweg is Piauí ruim 6 keer zo groot als Nederland en heeft slechts iets meer dan 3 miljoen inwoners waarvan er ruim een miljoen in de hoofdstad wonen. Het klimaat is tropisch met een lage luchtvochtigheid. Dit betekent dat je veel moet drinken. Bij voorkeur water.

Kijken we weer op het kaartje dan zie je dat Piauí niet zo groot is ten opzichte van veel andere staten in Brazilië. Qua klimaat een stukje onder de Sahara in Afrika lijkt me zo. Als je dan een lijn trekt van daar naar Zuid Frankrijk of Noord Italië bijvoorbeeld en die lijn projecteert op Brazilië, richting het Zuiden vanaf Teresina dan kom je zo’n beetje 4000 km zuidelijker in de staat Rio Grande do Sul uit (nr. 20 op het kaartje).

Probeer je eens voor te stellen wat het kost om je boeltje met een verhuiswagen 4000 km naar het zuiden te sturen. Dat doe ik dus mooi niet.

Waarom over Garibaldi?

Lijkt me hoe dan ook aantrekkelijk om te wonen. Hét wijngebied van Brazilië ligt op een steenworp.

Kijk ook eens op Wikipedia voor meer informatie over Rio Grande do Sul. De Portugese variant geeft meer informatie dan bijvoorbeeld de Nederlandse versie.

Ga gerust naar de Portugese Wikipedia site want er staan zoveel plaatjes op deze pagina dat je met een beetje fantasie alvast een indruk krijgt van hoe het daar in het zuiden is. De bevolkingssamenstelling is bijvoorbeeld totaal afwijkend van de samenstelling waar ik nu woon. Er wonen daar in het zuiden vooral afstammelingen van Italianen, Duitsers, Nederlanders en natuurlijk Portugezen. Het is ook Brazilië maar totaal anders in vergelijking met het standaard beeld dat we in Nederland van Brazilië hebben.

In een volgende aflevering neem ik je mee naar Rio Grande do Sul.

Nieuwste artikelen

3 Comments

 1. Dirk de zin het wijngebied van Brazilië ligt op steenworp zegt genoeg. Voor jou een ideale plek om te wonen….?

 2. Garibaldi roept wel wat herkenning op. Ten eerste de stier die over de heining sprong.
  En een plaats of naam in Italië waar we als fervente kampeerfamilie op vakantie waren.
  Ik heb nog een aandenken van een valpartij op de net aangebrachte asfalt op de weg naar school.
  De foto’s van de streek zijn erg mooi het lijkt idd op Toscane. Als de wijnen daar ook zo goed smaken is het daar goed toeven.

  1. Hoi Teet,
   Zo zie je dat verhalen over Brazilië herinneringen uit Italië en over een schooltijd in Nederland kunnen oproepen.
   Niets om je zorgen over te maken, mij overkomt hetzelfde.
   Garibaldi was een vakantievriend van pappa, later ook een correspondentievriend van mij en een nazaat van Guiseppe Garibaldi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.