Op veler verzoek worden, zo hier en daar, kasseienwegen geasfalteerd.

Op zekere dag werd ik herinnerd aan mijn jeugd

Op 27 november 2016 schreef ik een artikel over kasseienwegen. Nu gaan we een paar van die ongemakkelijke wegen asfalteren.

Toen ik in juli vorig jaar naar buiten liep rook ik iets wat herinneringen aan vroeger opriep. Mijn ouders, mijn twee zussen en ik woonden in Opheusden. Mijn zussen en ik fietsten elke dag op en neer naar de lagere school in Kesteren. Soms werd de Parallelweg en / of de Hamsestraat opnieuw bestraat. Eerst werd de weg schoongeveegd waarna de teerwagen er een laagje vloeibaar teer op sproeide. Erachteraan reed een vrachtwagen die er vers grint bovenop kiepte en sterke mannen verdeelden dat grint over het wegdek.

Dat beeld riep de geur bij me op.

Een laagje teer op de kasseien om de boven op de onderlaag te plakken.

Aan de straat zag ik het, er was al een deel van de kasseien geteerd.

Maar eerst even pauzeren voordat het echte werk begint.

De Teerwagen is geparkeerd zodat eerst één kant van de weg geasfalteerd kan worden, de asfaltmachine staat al warm te draaien.

Wat een uitrusting, niet de meest geavanceerde machinerie maar uiteindelijk telt het resultaat. Het resultaat is een vrijwel egale rijbaan in plaats van de oude hobbel-de-bobbel kasseienweg. De aanleiding: Als je maar lang genoeg blijft zeuren bij de gemeente komt ook bij jou de asfalttrein voor de deur. Ik had namelijk de laatste maanden week in week uit naar de gemeente gebeld.

Contrôle

Een strak strookje asfalt gelegd. De voorman voert de laatste controle uit voordat de wals eroverheen gaat.

The last Waltz

Het asfalt is lekker zacht vlak nadat het is gelegd. Dat walst makkelijk en snel. Maar pas op, hier in de tropen blijft het asfalt zacht. Na een paar weken is de eens zo strakke weg tot een golfbaan verworden. Er vallen gaten in en brokken blijven aan de wielen plakken.

Daarna is het wachten op een volgende ronde asfalteren.

Nieuwste artikelen

1 Comment

  1. Voor ons was het een super uitvlucht als we te laat op school verschenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.