Mijn ATB, mijn maatje

Zonder auto bevalt me wel maar het is niets zonder fiets.

Nadat ik een beetje gewend was hier in Teresina, me dus niet meer voelde als een kat in een vreemd pakhuis, begon ik het fietsen te missen.

Eind 2012 kocht ik mijn ATB bij een sportfietsenwinkel die kort geleden was geopend. Een goedkoop frame en de goedkoopste onderdelen maakten dat ik een knappe fiets had voor ongeveer 400 Euro (R$ 1400,=).

Al na een paar weken, toen ik door een kuil reed, sneuvelde mijn achterwiel. Gelukkig werd dat wiel gratis vervangen. De diepe kuil bevond zich op een plaats waar je dat normaal gesproken niet verwachten zou. Namelijk midden op het fietspad van de brug vanuit het centrum richting mijn huis. Ik keek naar de rivier en toen ik in het gat dook was het te laat. Gelukkig kwam ik er zonder kleerscheuren vanaf maar de fiets niet.

Mijn ATB zoals ik hem kocht-1
Mijn ATB zoals ik hem kocht-1
Mijn ATB zoals ik hem kocht-2
Mijn ATB zoals ik hem kocht-2

Tot nu toe heb ik 6500 km afgelegd met een gemiddelde afstand van 40 km en een gemiddelde snelheid van 22 km per keer. Dit betekent dat ik tot nu toe 162 keer een tocht heb gemaakt. Ik begeef me niet meer in het terrein, de wegen zijn hier tenslotte slecht genoeg om je veldrijder te wanen.

Ondertussen heb ik de velgremmen vervangen door schijfremmen. Omdat de schijven niet op de naven die ik had konden worden gemonteerd heb ik tegelijk met andere naven ook gelijk mijn velgen laten vervangen. Een genot voor mij want soms loopt de weg behoorlijk steil naar beneden en liggen er kinderkopjes. Ik voel me nu heel safe op deze hellingen. Kosten 250 Euro (R$ 900,=). 

Dit jaar begon mijn versnellingsapparaat, zowel voor als achter, regelmatig storingen te vertonen. Dit kostte me al een paar keer pijn in een spier omdat de ketting op onverwachte momenten doorschoot. Dit alles leidde tot de laatste grote aanpassing. Een compleet nieuwe groep van Shimano. (Trapstel, ketting, tandwielen voor en achter, schakelaars en remhendels. En als kers op de taart opzetstukjes op het stuur). Kosten 600 Euro dat is circa (R$ 2000,=).

Nu heb ik echt weer een heel fijne fiets, geen lichtgewicht maar wel een soepel werkend, stabiel en goed sturend rijwiel.

Gemiddeld heb ik 1 ongeval per jaar. Wat kneuzingen, verder niets bijzonders. En elke keer was het mijn eigen schuld omdat ik nog steeds een beetje onbesuisd tekeer ga. Ooit verlies ik mijn wilde haren maar of het fietsen op een ATB dan nog leuk is waag ik te betwijfelen.

Nieuwste artikelen

2 Comments

 1. Knappe bike (o)Pa?

  1. Vind ik ook Sterre maar ik mis mijn Santos en Bianchi soms wel.
   Voor de Bianchi zijn de wegen hier niet geschikt en de ATB die ik hier heb is goed genoeg voor mij.
   Leuk dat je mijn Blog leest, er zijn al 3 pagina’s met ca. 24 Blog-Posts.
   Groetjes, Opa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.