Korte vakantie aan zee, december 2016 (deel 4).

Al heel lang is er in het Noord-Oosten van Brazilië vrijwel geen druppel regen gevallen. Ook hier aan de kust kun je dat heel goed waarnemen. In december waait de wind er sterker dan in de maanden hiervoor zodat het regelmatig, waar je ook bent, voelt alsof je gezandstraald wordt. Op onderstaand plaatje zie je een deel van het park waar ook de hotelaccommodaties zijn. Sommige bomen verliezen in de droge tijd hun bladeren en krijgen die weer terug in de regentijd. Andere bomen wortelen dieper en hebben bladeren die minder vocht kwijtraken in de hitte. Deze bomen zijn groen. Een typisch contrast.

Dagelijks blad harken in plaats van onkruid wieden

Het zwembad op het complex is een welkome plek om verkoeling te vinden. In het deel voor de kleintjes zijn wat fonteintjes en onder andere een walvis en een kikker om op te klimmen en er weer af te glijden. Plons in het water. Voor de groteren is er een dubbele waterglijbaan die uitkomt in een dieper deel van het zwembad. Ik heb daar van genoten alsof ik een jochie was.

Zwembad met dolfijn en in de verte de glijbaan

Ik zou hem bijna vergeten zijn. Gelukkig heb ik hem in mijn handbagage in de bus mee kunnen smokkelen. Bertje, mijn huisrat. Voorheen was Bertje van Julius maar voordat ik vertrok naar Brazilië heb ik hem van Julius gekregen. Bertje gedijt hier prima ook al heeft hij zo zijn grillen. Hieronder een foto van Bertje bezig te WhatsAppen. Hij is verslaafd, ik gelukkig niet zodat hij vrijwel de hele dag met mijn mobiele telefoon rondscharrelt.

Bertje, mijn kameraad (huisrat)

Deel van het zwembad met de kikker

Vlak voor de reis terug naar huis in Teresina zag ik een stel paarden, voor het busstation en op de rotonde voor het gemeentehuis van Luís Correia, rustig grazen. Nee, geen wilde paarden. Het zijn gewoon paarden die van iemand zonder grasland, zijn. Ze zijn zo gewend aan deze vrijheid dat ze zo goed als geen gevaar voor het verkeer vormen. Wat me verbaast is dat ze nooit ver weg lopen en altijd weer bij hun eigenaar terugkomen. Stom eigenlijk want deze paardjes worden niet zo best behandeld.

Twee paarden voor het busstation

En een paard midden op de rotonde voor het gemeentehuis

Nieuwste artikelen

5 Comments

 1. Hey pa,

  Mooie verzorgde blog en schitterende foto’s. Aan de lucht te zien heb je het daar een stuk warmer op je kale koppie dan hier in het oosten. Het ziet er ook uit alsof je per 1km2 ongeveer tien mensen ziet, oftewel, rust. Lopen die paarden daar los als in ‘wild’ ? En die bomen die groen zijn met die hitte, ontrekken die niet al het water van de bomen ernaast? Hufters haha. Doe de groetjes aan Bertje en zeg maar dat hij minder moet Whatsappen met zijn vrouwtjes

  1. Ik zal Bertje straks even stevig aan de tand voelen.

 2. Oh ik zie het al, geen wilde paarden. Dus cowboy Dirk zit er niet in. Blijf dan maar tranquilo van de kikker afglijden.

 3. Ik lees van nieuw naar oud,
  Bertje je huisrat is wel van alle markten thuis. Hij of het heeft een goede leermeester kan die ook al whatsapp bellen?
  Een leuk verslag zo kan ik en anderen meegenieten wat je allemaal meemaakt. Lekker van de glijbaan is ook leuk?

  1. Dank je Riet. Bertje durfde niet van de glijbaan. Praatjes voor 10 maar als het er op aan komt is ie niet thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.