Kasseienwegen nieuw en oud

Uit Wikipedia:

Een kasseienkoers is een wielerrit waarbij er over veel kasseistroken wordt gereden, die doorgaans beslissend zijn in het koersverloop.

De bekendste kasseienkoers is Parijs-Roubaix waar meer dan 50 kilometer over kasseien gereden wordt, maar verreweg de meeste kasseienkoersen worden verreden in Vlaanderen. De meeste hiervan worden vlak na elkaar verreden in het voorjaar, van het laatste weekend van februari met de seizoensopener Omloop Het Nieuwsblad tot begin april wanneer de Ronde van Vlaanderen wordt verreden, het hoogtepunt van het Vlaamse wielerseizoen. Parijs-Roubaix volgt een week later en sluit deze kasseienperiode officieus af.

Mijn constatering:

Behoud van kasseienstroken in België, een noodzaak voor de organisatie van historische wielerklassiekers.

dscn0614-25
Nieuwe kasseien stroken in Teresina

In Brazilië worden nieuwe kasseienwegen aangelegd. Niet alleen hier maar overal in de stad en ongetwijfeld ook buiten Teresina in de rest van Piauí. Na een aantal jaren en heel veel auto’s die er overheen gehobbeld zijn, wordt er doorgaans asfalt opgelegd. Dankzij dit systeem worden auto’s hier extreem getest en de meeste blijken er niet zo goed vanaf te komen.

dscn0613-25
Er is geen auto die niet rammelt

Met de ATB is het prima te doen maar zoals gezegd, auto’s worden op deze wegen voortijdig tot wrakken gedegradeerd.

Hoe dan ook, het wordt hoog tijd dat we sommige grote wielerkoersen hier gaan organiseren. Naast de moeilijkheidsgraad van het koersen op kasseien hebben we nog een extra handicap voor de coureurs in petto. Het klimaat, droog en heet.

Ik hoor graag van de organisatoren van wielerkoersen die het ook eens in Brazilië willen proberen.

Graag reageren via deze website of middels een email : dirk.detmar@djw-detmar.nl

Nieuwste artikelen

2 Comments

 1. Mooi plan om op te zetten Dirk. Ga een wielerrit organiseren. We zien je tegen die tijd wel op de tv….

  1. Daar ga ik me mooi niet mee bezighouden in dit klimaat. Een ATB rit in de bossen is tot daar aan toe.
   Nee meid, ik fiets bij voorkeur op mijn gemak mijn rondjes daar heb ik genoeg aan.
   Dit is overigens een van de oudste artikelen van de Blog. Ik denk dat er nog veel meer is wat je nog niet eerder hebt gelezen.
   Als je kijkt in “Mijn artikelen per maand” links boven in de eerste blog-pagina dan kun je daar de oudere artikelen terugvinden.

Comments are closed.