Elektriciteit in Teresina door de ogen van een Nederlander.

Ongemakkelijk

Sinds ik in Brazilië woon schrik ik niet meer van een uitval van elektriciteit. Lastig is het wel want het overkomt je vrijwel altijd op een moment dat het slecht uitkomt. Gelukkig weet ik de lucifers en de kaarsen blindelings te vinden.

Na het uitvallen van de stroom, voordat de kaarsjes branden.

Meestal als de kaarsen branden floept het licht weer aan. Soms duurt het echter uren en een enkele keer meer dan een etmaal. Dan maak ik me zorgen over de inhoud van de koelkast en de vriezer.

Het zijn de momenten voor een goed gesprek, dat wil zeggen niet voordat de batterijen van de mobieltjes, de laptop en de tablets leeggetrokken zijn.

Hoe kan dat dan?

Ik heb gegoogeld en er een aantal documenten en krantenartikelen op nagelezen. In essentie was het allemaal niet minder dan een lofzang op de Braziliaanse infrastructuur en de maatschappij die ons dit geintje tegen een onvoorspelbare prijs levert. Waarom onvoorspelbaar? De nota is elke maand weer een verassing, fijn voor degenen die van verassingen houden maar voor mij onacceptabel. Helaas is de elektriciteitsmaatschappij oppermachtig maar daarover misschien ooit meer in een ander artikel.

Een link naar de site van Eletrobras (Engelse versie)

Gelukkig maar dat ik ook een mening heb. Dit is de tweede keer dat ik tot hier ben gekomen, de eerste keer viel de stroom uit (sterk hè?). Voor zover ik het kan overzien is het totale netwerk hier bovengronds. Dat is makkelijk te overzien, ik heb er wat foto’s van.

Meterkastjes (wel onder dak maar toch) buiten.

Ieder appartement en ieder huis heeft een kastje buiten. Op de foto, bovenop de bovenste verdieping steekt het dak enigszins over maar als de wind vanuit een ongunstige hoek blaast regent het wel in. Als dat gebeurt is het over en uit. De stoppen vliegen je om de oren en je kunt weer op zoek naar de kaarsjes.

Een warboel in 99,9% van de elektriciteitsmasten
En nog zo eentje!

Kun je je voorstellen dat het hier bij het minste geringste fout gaat. Als je een paar meter kabel te kort komt dan weet je het te vinden. De rollen hangen voor het grijpen aan de paal. Of hebben ze een functie? Wie het weet mag het zeggen.

Tenslotte wat kanjers van knappe aansluitingen van lantaarnpalen op het elektriciteitsnetwerk. Naast de vaak wekelijkse kleine storingen treden er forse storingen op als het regent. Ondertussen weet ik nu wel hoe dat komt. En Jij?

Enigszins gecamoufleerd, draden uit de grond de paal in.
De draden netjes in een kuiltje, als het regent blijft hier water in staan

Nou ja zeg, maar er zit zo hier en daar toch tape omheen. Broddelwerk eerste klas.

Tot volgende week, als we stroom hebben tenminste.

Nieuwste artikelen

2 Comments

 1. ? sorry Dirk maar ik heb een levendige fantasie en zie het voor me. Jij al vloekend (in het Portugees of Nederlands) struinend door het huis. Aury net de lucifers ergens anders neergelegd en ja hoor uiteindelijk heb je ze gevonden. Kaarsen aan fles wijn zoeken glas inschenken hè hè zo dat is lekker. En dan….. floep alle lampen aan…..
  De elektrisiteitkastjes buiten heb ik ook gezien in Cyprus (Turks gedeelte) heb ik mij zo over verbaasd. Sommige stonden gewoon open je kon de stoppen er zo uithalen ( als je dit al zou willen). Kan mij er dus wel iets bij voorstellen. Je bent in een raar land gaan wonen Dirk… maar goed kaarsjes kunnen wel heel gezellig zijn. Maar uren stroomuitval moet niet te vaak voorkomen hebben jullie straks overbevolking daar. In zover her er nog niet is maar wel weten nu waardoor dit komt. Bedankt daarvoor Dirk…

  1. Corry, ik doe wat ik kan. Dat heb je goed aangevoeld.
   Of al mijn acties overeenstemmen met jouw fantasie, dat moet nog bewezen worden.
   Ik zou zeggen hou mijn blog in de gaten, wie weet wat voor onderwerpen nog in het vat zitten.
   Gave reaktie overigens meid. Dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.