Een verbrede brug met fietspad

Vernieuwde infrastructuur, een verbetering?

In een eerder artikel schreef ik al eens over de fietspaden in Teresina en het masterplan van de gemeente om het bestaande areaal aan fietspaden met 200km uit te breiden. Intussen zijn de meeste fietspaden verdwenen en wat er nieuw is aangelegd is vrijwel onbruikbaar en niet veilig. Vandaag neem ik jullie mee naar een brug die kort geleden met een aantal rijbanen is uitgebreid. Deze brug was voorheen netjes voorzien van fietspaden aan beide zijden van de brug. Toen ik een tijdje geleden foto’s voor deze reportage ging maken ben ik te voet vanuit mijn appartement vertrokken.

Op het kaartje hierboven kun je mijn (wandel)route volgen. Om het beginpunt te vinden ga je van de brug naar rechts via de “Avenida Jão XXIII (PI-112)”. Boven (ten Noorden van) deze weg zie je de wijk “Santa Isabel” waar ik woon (groene stip). Vandaar, loop maar met me mee, liep ik die ochtend richting de brug.

Een overval, net gebeurd

Daar waar het verkeer vandaan komt daar kwam ik die ochtend, wandelend tussen beide rijbanen, ook vandaan. Van ver zag ik al dat er wat loos was, er stond politie links en rechts van de weg en op de parkeerplaats voor de bank (oranje stip op de kaart). Dichterbij gekomen hoorde ik dat er net een overval was geweest, de daders schijnen gepakt te zijn. Later heb ik hierover niets meer gehoord. Dit soort dingen zijn, hoe vervelend ook, onderdeel van het dagelijks leven hier.

Daar begint het fietspad, maar……..

Daar begint het fietspad
Zelfde begin maar van de andere kant

Zie daar maar eens met je fiets op te komen, van alle kanten komen de auto’s. Dit is echt het begin, het is dus niet even simpel de afslag oversteken, nee je moet de brede verkeersader van beide kanten twee keer oversteken wil je hier komen. Levensgevaarlijk dus!

Dan gaan we richting de brug. Het fietspad is wat smal, te smal als je het mij vraagt omdat de fietsers van twee kanten komen. Gelukkig fietst hier bijna niemand dus tegenkomen zal wel een zeldzaamheid blijven. Het is wel een aantrekkelijke route voor de liefhebber. De aanloop naar de brug voert voorbij twee van de nieuwe bushaltes die in plaats van links en rechts naast de weg in de middenberm zijn gebouwd. De eerste passagiers zijn al bij het oversteken overleden.

Dan staan er wat palmen tegen de zon en ook wat betonnen bankjes om tussen de uitlaatgassen uit te blazen. Waarlijk een attractie voor de liefhebber.

Op de brug, meer bankjes. Wie wil daar zitten? Ik niet! En je ziet het, geen fietser te bekennen.

Kijk op het fietspad vanuit het centrum

Daar beneden eindigt het fietspad

Je ziet wat er gebeurt als je vanuit een voetgangersgebied naar het fietspad wilt. De meesten gaan dwars door het karige groen, zij kiezen voor de kortste weg.

Wandel en genietgebied met bankjes

Daar beneden is het fietspad. Hier wandelen en ontspannen mensen terwijl de fietsers hen links en rechts voorbij snellen. Bergafwaarts en dan in volle vaart de brug over. Voordeel is wel dat je aan deze kant redelijk veilig naar het fietspad kunt, er zijn namelijk zebra’s.

Het was een regenachtige dag maar als de zon schijnt gaan de mensen liever met de auto of de bus.

Nieuwste artikelen

4 Comments

 1. Een fietspad die niet volledig doorloopt is eigenlijk heel gevaarlijk. Je bent bijna een schietschijf voor de auto’s die dwars door een niet gekleurd stuk rijden. Wie dit heeft bedacht moet terug naar de tekentafel en daarna naar de plek om zelf te gaan fietsen en te ontdekken dat het een levensgevaarlijk plan is

  1. Inderdaad Riet, al die verbeteringen aan het wegennetwerk en de veranderende verkeersregels maken het er hier in Teresina niet veiliger op.
   Zie ook de situatie van de nieuwe bushaltes waardoor passagiers onnodig 2 maal per reis hun leven in de waagschaal moeten stellen.

 2. Nederland is goed in blunderen maar bij jullie kunnen ze er ook iets van. Echt handig zo fietspad. Tjonge dat moet je bijna levensmoe zijn om hier te gaan fietsen… lekker gezond ook…. en bankjes tussen twee autowegen? Hoe verzin je het…..

  1. Bedankt voor je reactie Corry. Sinds ik in Teresina ben komen wonen is de verkeersveiligheid achteruit gehold.
   Ik verbaas me er meer over dan dat ik me eraan erger.
   Ik probeer al twee jaar een afspraak te maken met de burgemeester, misschien kan hij mij de diepere zin achter al dit gebroddel uitleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.