NL Paspoort

Een nieuw paspoort, wat kost dat?

Dag 1 in São Paulo.

In Nederland laat je pasfoto’s maken waarna je naar het gemeentehuis gaat om het paspoort aan te vragen.

Dat kost je dan, bijvoorbeeld in de gemeente Renkum: Een setje pasfoto’s ca. € 10 en een paspoort € 65,30.

In heel Brazilië is er nu nog slechts 1 plaats waar een nieuw paspoort kan worden aangevraagd en afgehaald (eventueel toegezonden). Dat is in São Paulo op het Nederlandse consulaat.

Paspoortaanvraagformulier (pagina 1 van 3)
Afspraakbevestiging in twee talen

Kosten in Brazilië voor een inwoner van Teresina die daarvoor bijna 3000km moet reizen.

Gelukkig heb ik me goed weten te vermaken in SP, museumbezoek, winkelcentra, boekwinkels en restaurants. Wat gesprekken met inwoners en genieten van het schaarse groen in het centrum.

Drie dagen uit en thuis. De eerste dag erheen gevlogen, Teresina – Campinhas en van daaruit met de bus naar São Paulo. De bus was gratis. Als ik een directe vlucht op São Paulo had gewenst was ik meer dan R$ 2.500 kwijt. Nu alleen wat extra tijd. Gelukkig regende het dat het goot tijdens de busreis, dan kon ik een uiltje knappen. De bus stopte onderweg nergens, eindstation was het vliegveld van São Paulo. Daarna met een taxi naar het hotel.

Koffer uitgepakt, een douche genomen en me klaargemaakt voor een foto sessie want pasfoto’s behoren recent te zijn. De pasfoto’s heb ik schuin tegenover het consulaat laten schieten naar later bleek.

Hotelkamer(tje) klein maar wel oké. Op de 15e verdieping
En als je dan naar beneden kijkt voelt het even raar in de onderbuik.

De volgende dag had ik mijn afspraak op het consulaat, ik had me terdege voorbereid en kopieën van van alles en nog wat gemaakt, In Brazilië moet je wel goed voorbereid zijn want voor je het beseft word je weer naar huis gestuurd omdat je iets niet bij je hebt of niet hebt laten verifiëren bij de notaris.

Als je naar de bus kijkt, heb ik de foto’ achter je rug laten maken en aan de overkant is het consulaat.

Ik zal niet zeggen dat ik niet heb genoten van de dagen in São Paulo, ik heb er een soort van mini vakantie van gemaakt. Maar als het niet voor mijn paspoort was dat ik daar moest zijn had ik zeker een andere bestemming gekozen.

Jammer dat ik het museum, dat nu afgebrand is, niet heb bezocht.

Weet je wat ze zeggen over de waardevolle stukken die verbrand zijn? Die zouden lang voor de brand al zijn verkocht ten faveure van enkele politieke kopstukken. Als ik de partij benoem als PT en de kopstukken o.a. Lula en Dilma, dan denk ik dat ik warm ben.

Later meer over dag 2 en 3 in São Paulo.


Nieuwste artikelen

2 Comments

 1. Hoeveel is dat in Euro’s om even een beeld te krijgen

  1. Hoi Riet, bedankt voor je reactie.
   Delen door 4, dat was in januari de koers.
   Vandaag is de koers 4,48 R$ voor 1 Euro.
   Maar zoals je las is de waarde van de Reaal weer aan het toenemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.