Pad 5

Een middernachtelijke ontmoeting.

In 2011 logeerde ik een weekje aan zee.

Paradijs 1

De droom van velen, een paradijselijke omgeving aan vrijwel verlaten stranden. Wel even wat anders dan de stranden van Zuid-Europa en Turkije. Hier heb je geen schoenlepel nodig om je tussen de andere vakantiegangers in te wurmen. Overigens zonnen kun je hier beter vergeten zo vlak onder de evenaar. Je verbrandt levend.

Paradijs 2

Tijdens de wandeling van het pension naar deze uitspanning draag je het best een shirt en je bermuda. En op je hoofd bij voorkeur een breedgerande hoed. Zo kom je gegarandeerd zonder blaren en een rood vel aan en bestel je een fles ijskoud bier. Dat is lekker, daar kom je van bij. Na de eerste fles bestel ik wat te eten en de tweede fles. Zo’n fles is zo snel leeg in dit klimaat, ik denk dat het meeste gewoon verdampt voordat je het kunt drinken.

Paradijs 3

Je kunt hier goed zwemmen maar ook hier kan de zee verraderlijk zijn. Dus ik ga nooit te ver uit de kust beducht als ik ben voor de onderstroom.

Klokslag 18.00 uur is het hier donker, altijd. Geen zomer en wintertijd. Heerlijk duidelijk en gemakkelijk te onthouden, ook voor mij. Snel omkleden en op zoek naar een restaurant, een hoogtepunt van de dag. Tenminste dat dacht toen nog. Om een uur of 21.00 had ik mijn buik vol en mijn zakken ook. Ik zat in de luie stoel op het terras toen ik opeens een vreemd geluid hoorde. Mijn eerste gedachte was: “Brulapen”. Zaklamp gepakt, fototoestel mee en op zoek naar de bron. Toen ik het licht over de grond liet schijnen zag ik ze.

Pad 1

Dit ziet er nog een beetje als een pad, zoals wij die kennen, uit. Deze jongens kunnen behoorlijk wat lawaai maken maar als je weet waar dat lawaai vandaan komt kun je er mee leven. Ik wel tenminste.

Pad 4

Nog een kleintje. Maar 20 centimeter is ie zeker wel.

Pad 5

Dit was de grootste die ik heb kunnen vinden. Vooraanzicht en hieronder bovenaanzicht. Ongevaarlijk zijn ze niet. Je moet ze niet eten want ze hebben zoveel gif in de klieren in de nek dat je er aan dood gaat. Nu had ik net lekker gegeten dus zoveel honger had ik niet meer. Gelukkig maar want anders had ik je dit niet kunnen vertellen.

Pad 7

Onderstaande informatie heb ik uit Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenpad

De reuzenpad (Rhinella marina)

De reuzenpad is een van de grootste soorten kikkers ter wereld en kan een lengte bereiken van meer dan 20 centimeter. De kikker lijkt uiterlijk sterk op de in België en Nederland voorkomende gewone pad, die echter vele malen kleiner blijft.

De reuzenpad kan niet drinken en voorziet in zijn waterbehoefte door op een natte plek te gaan zitten, het vocht wordt via de huid van de buik in het lichaam opgenomen.
Als het dier te lang in het water zit, wordt te veel water opgenomen en kan de pad sterven.

Het Wikipedia artikel is nog veel uitgebreider. De link staat onder de vette pad.

Op deze site vind je de foto hieronder: https://ppbio.inpa.gov.br/Rhinella%20marina 

Daar kun je ook een geluidsbestand afspelen zodat je weet waardoor ik ’s avonds op het terras werd verrast.

Pad 9

Tot gauw

Nieuwste artikelen

2 Comments

  1. Leuke “kikkertjes” Dirk. Giftig of niet zou het niet eten. Laat ze maar lekker rondspringen. In Japan hebben ze van die rare gewoontes laten wij die maar niet overnemen. Je bent wel een avonturier gewapend met zaklamp en fototoestel op een geluid af gaan. Weet niet hoor maar oog in oog komen in het donker met brulapen lijkt mij geen succes…..

    1. Om heel eerlijk te zijn zie ik die padden niet als mijn beste maatjes en als huisdier zie ik ze ook niet erg zitten. Maar in dit geval won mijn nieuwsgierigheid het van mijn behoedzaamheid.
      Ondertussen zit ik wel te duimen voor jou hoor. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.