Een kleine week vakantie in Buenos Aires – Deel 4

Vannacht (4 maart) heeft het flink geonweerd.

Vannacht heeft het behoorlijk geonweerd. Ondanks dat (of dankzij dat) heb ik lekker geslapen en ben met een goed plan voor vandaag opgestaan. Dat plan ga ik zo dadelijk uitwerken als ik bij Suarez aan het ontbijt zit. Eerst toilet maken. Douchen in een glibberige badkuip, tanden poetsen en scheren tussen toilet en wasbak waar je net kunt staan. Dat alles is een dagelijkse uitdaging aan het begin van een nieuwe dag. Opgefrist en glad geschoren meld ik me bij Suarez alwaar ze mij al denken te kennen. De koffie is onderweg en ik vraag om een sandwich met dit keer geen boter ertussen. Er barst weer een bui los zodat ik ruim de tijd heb om nog meer op mijn gemak te ontbijten. Dit belooft een relaxed dagje te worden.

Het plan: Ik ga eerst kijken of ik een rondleiding kan krijgen in Teatro Colón. Daarna naar de wijk San Telmo en daarna zie ik wel verder.

Teatro Colón

Het was zo goed als droog toen ik betaalde voor het ontbijt. Ik had heerlijk ontbeten en het was ruim voldoende zodat ik er vandaag tegenaan kan gaan. De wandeling naar het theater was goed te doen, straat uit (Lavalle) en de grote door het centrum lopende doorgaande weg (Avenida 9 de Julio) oversteken. Dan iets naar rechts en voilà het theater.

In de lange rij. Maar ……….. bijna bij de kassa!

Er stond een rij, bijna tot halverwege de zijkant van het theater. Ik schat de totale lengte op 50 meter, net zo lang als de oprit bij mijn ouders thuis op “het Heerenland”. Klaarblijkelijk was ik niet de enige die het plan om het het theater te bezoeken, had. Het was nog steeds zwaar bewolkt en koel genoeg om het wachten goed te kunnen doorstaan. We schoven voetje voor voetje richting de kassa. Er stonden Engelsen voor me in de rij. Ik kon het niet nalaten om te vragen wat hun gedachten waren met betrekking tot de Brexit. Alle 4 tegen, ze konden zich ook niet voorstellen dat May nog er steeds niet uit was met de EU. Na wat voor een Brexit dan ook zou het volgens hun voor Groot Brittannië er niet beter op worden. Precies wat ik ook vind.

Toen we eindelijk de hoek om waren en in het gebouw, kwam de kassa in het zicht. Zie foto. Ondertussen kwamen de Engelsen, een moeder met twee zoons, en ik nader tot elkaar. De moeder was al jaren gepensioneerd en stond voorheen voor de klas evenals een van haar zoons. Deze zoon woonde in Panama en voor die tijd in Singapore en Dubai. Hij gaf daar les aan een internationale school, in Panama was hij tevens het hoofd der school. Toen ik bij de kassa was, vertrok net de laatste groep voor een rondleiding en ons werd te verstaan gegeven dat de kassa morgen weer open zou gaan. Gedesillusioneerd ben ik opgestapt en heb een taxi aangehouden die me naar San Telmo gaat brengen.

De andere zijkant van het theater (links buiten beeld) en met de rug naar Avenida 9 de Julio

San Telmo

Tijdens de taxirit begon het al op te klaren, ik was blij dat ik zonder regenjas en/of paraplu uit het hotel was vertrokken. Zodoende voelde ik me op mijn gemak en kon ik vrij bewegen. Ik had de chauffeur gevraagd me voor café San Juan af te zetten want ik had in de gids gelezen dat het daar gezellig was en ze zouden ook Tapa’s serveren. En Tapa’s daar lust ik wel pap van! Helaas, het zat me niet mee, ook San Juan was gesloten. Ik heb afgerekend en ben gaan wandelen want ik had nog geen honger.

Ik kwam al snel bij de “Pasaje de la Defensa”. Oorspronkelijk gebouwd voor de familie Ezeiza, in 1880, daarna woonden er 32 families. Tegenwoordig zijn het vrijwel allemaal winkeltjes in kunst of oudheden (prullaria). Het geheel ziet er schilderachtig uit. Zie de foto’s hierboven. Toen kreeg ik honger en ben op zoek gegaan naar een gezellig restaurant. Gelukkig barst het hier van de eet en drank gelegenheden dus ik kon volop kiezen. Ik heb voor “Don Ernesto” gekozen. Onderweg nog wat foto’s gemaakt zodat je kunt zien dat er genoeg schoonheid aanwezig is maar er is wel werk aan de winkel om dat uit de verf te laten komen.

Er is veel sfeer in deze wijk maar er is ook genoeg om op te knappen

Don Ernesto

Het eethuis van Don Ernesto ligt wat afgelegen van andere horeca en ziet er van buiten niet zo aantrekkelijk uit maar omdat me een komen en gaan van klanten opviel, ben ik eens binnen gaan kijken. Zo klein de tent er van buiten uitziet zo “groot” is ’t van binnen. Er was een begane grond en een half open eerste etage. Ik vond een goede plek op de begane grond waar ik alles goed kon overzien want nieuwsgierig ben ik wel.

Te klein om veel van te verwachten, maar schijn bedriegt

Overal hebben klanten van over de hele wereld hun geurvlag (tekst overal) achtergelaten. Het hele restaurant ademt gezelligheid, sfeer en no-nonsense uit. Ik heb het simpel gehouden, een spies met vlees en groenten en een grote fles bier om dat alles weg te spoelen. Ik ga hier zeker nog eens terug om een tweede gerecht te proberen. Dit wat ik nu had smaakte me prima evenals het bier. De klandizie, alternatief over het algemeen. Voornaamste is dat ik het meest geniet van simpele dingen in een goede sfeer. Dat heb ik hier gevonden. Ook hier was het een feest om af te rekenen.

Het was nog niet zo laat in de middag dus een wandeling om het voedsel te laten zakken was niet verkeerd. En zo kwam ik bij de poort van een bejaard winkelcentrum. “Mercado de San Telmo” gebouwd 1897, een bouwsel voornamelijk uit ijzer. Daar moest ik het mijne van ervaren.

Hier werd voornamelijk gehandeld in prullaria (brocante) maar ook verse groente, kruiden, vis en vlees was er te koop en van goede kwaliteit. Verspreid over het marktterrein waren er eetgelegenheden, barretjes en ijstenten. Kortom voor elk wat wils. Het viel me ontzettend tegen om niets te kopen want er was zoveel dat ik wilde kopen. Een antieke Parker vulpen, een oud zakhorloge, wijn en zoveel meer. Maar ik heb me kunnen bedwingen en nu heb ik een beetje spijt. Een volgend keer dan maar.

Die avond heerlijk gegeten bij Valerio en ben voldaan en gelukkig gaan slapen.

Nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.