Casa dos Licores – “Het Huis met de Likeuren”

In januari 2014 reisde ik naar Viçosa (in de staat Ceará, ten oosten van Piauí).

Op zekere dag trof ik in het centrum “Het Huis met de Likeuren” (Casa dos Licores) aan. Een geweldige ontdekking omdat het een antiek familiebedrijfje bleek te zijn. In een groot oud huis, op de hoek van de straat, bevond zich de bodega annex winkel annex stokerij/blenderij.

Woonhuis - Bedrijfspand
Woonhuis – Bedrijfspand

De eigenaren, Alfredo en zijn echtgenote Terezinha woonden daar ook. Terezinha verwelkomde mij met haar rechterarm in een mitella. Enkele dagen voor mijn bezoek was ze gevallen en had haar arm gebroken.

Bij binnenkomst sta je in het winkeltje
Bij binnenkomst sta je in het winkeltje

Ik heb haar niet naar haar leeftijd gevraagd maar ik vermoed dat ze tegen de 90 liep. Haar man, die ik even later ontmoette, zat in een stoel te dommelen. Hij was er niet meer helemaal bij. Zoiets bijzonders en om dan te moeten zien dat twee mensen die ooit hun dromen verwezenlijkten door dit bedrijfje te beginnen, nu oud en hulpbehoevend de zaak niet los kunnen laten. Ik was verrukt door wat ik zag en verdrietig tegelijk tijdens mijn gesprek met Dona Terezinha in het bijzijn van haar man.

Dona Terezinha vertelt
Dona Terezinha vertelt
In de woonkamer een tafel vol met likeur en andere lekkernijen
In de woonkamer een tafel vol met likeur en andere lekkernijen

Dona Terezinha vertelde me verhalen en liet me het huis met alle bedrijfsruimten zien. Overal waren flessen met likeur op basis van cachaça (een soort regionale Obstler) uitgestald of opgeslagen.

Alles in de woonkamer ademt de sfeer van jaren her! Bijna
Alles in de woonkamer ademt de sfeer van jaren her! Bijna
Dromen over een toekomst, ik heb vergankelijkheid gevoeld
Dromen over een toekomst, ik heb vergankelijkheid gevoeld
Rekken vol lekkers in de winkel
Rekken vol lekkers in de winkel

Naast de likeur zijn er koekjes, is er jam en gelei te koop. Alles zelf gemaakt, voorzien van prachtige etiketten waarop ook vaak een jaartal staat.

Ook hier kun je nog steeds proeven, ongelooflijk. Zo gastvrij en zo open.

Je krijgt het gevoel dat je te gast bent bij deze vriendelijke mensen. Je kunt proeven wat je wilt en voordat je vertrekt ga je via het winkeltje waar ik me verplicht voelde om het een en ander van al dat heerlijks in te slaan.

Al met al een memorabele dag, temeer omdat ik het gevoel heb de historie te hebben mogen ervaren.

En tenslotte de dochter die nu de zaak drijft.
En tenslotte de dochter die nu de zaak drijft.

In de webpagina waarvan hieronder het adres, kun je over de situatie van nu lezen. Nu zwaait Dona Teresa Cristina een van de dochters van meneer Alfredo en Dona Terezinha de scepter.

https://www.rascunhosdefotografia.com.br/casa-dos-licores/

Nieuwste artikelen

1 Comment

  1. Wat een bijzonder verhaal Dirk. De link heb ik geopend aan het verhaal ben ik niet begonnen. Moet ik eerst een cursus Portugees volgen. De foto’s zijn prachtig. Leuk om te zien. Saúde?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.