Braziliaanse tandarts schiet met bende illegale plezierjagers duizend jaguars af

Overgenomen uit de Gelderlander, door David van der Heeden 09-07-19

De Braziliaanse autoriteiten hebben een bende illegale jagers in hun nekvel gegrepen. De conversaties van de zeven schietgrage stropers werden in de maanden voor hun arrestatie door de politie afgeluisterd. Een van de mannen stak er daarbij met kop en schouders bovenuit. Tandarts Temistocles Barbosa Freire pochte meer dan duizend jaguars te hebben afgeknald.

In de drie maanden dat de jagersbende in de gaten werd gehouden, door hun telefoons te hacken en foto’s en video’s te downloaden, ontdekte de federale politie dat ze verantwoordelijk waren voor de dood van duizenden dieren in de noordwestelijke regio Acre. Vaak ging het daarbij om beschermde soorten, waaronder jaguars, capibara’s, halsbandpekari’s en roodspiesherten, melden diverse Braziliaanse nieuwssites.

Van het langst meedraaiende lid van de bende, een tandarts luisterend naar de naam Temistocles Barbosa Freire, wordt aangenomen dat hij sinds 1987 zeker duizend jaguars heeft geschoten. De bende zou daarbij het geluid van een typisch Braziliaanse trommel (de cuica) hebben gebruikt om de dieren te lokken. De jacht op de grootste en sterkste katachtige van Zuid-Amerika is echter ten strengste verboden.

Ook in de omringende landen, waaronder Argentinië, Colombia, Honduras, Frans-Guyana, Nicaragua, Panama, Paraguay, Venezuela en Suriname is het dier beschermd. Het zevental wordt nu aangeklaagd voor de illegale jachtpartijen en het zonder vergunning gebruiken van vuurwapens. Afhankelijk van hun aandeel in de jacht wacht de opgepakte mannen een celstraf of boete.

De jaguar is in Zuid-Amerika grotendeels beschermd, maar daar hadden de jagers geen boodschap aan. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië

Verslaafd aan de jacht

,,Ik ben verslaafd’’, valt te horen in een van de opnames die de Braziliaanse politie van Freire maakte. De tandarts steekt zijn liefde voor de jacht niet onder stoelen of banken. ,,Dit is mijn verzetje’’, klinkt het. ,,Ik drink niet, maar doe dit voor de lol.’’ Freire laat weten er flink wat geld aan te besteden en soms dagen achtereen op jacht te gaan. ,,Ik heb 250 tot 300 realen aan diesel uitgegeven, maar morgen ga ik weer omdat ik verslaafd ben.’’

Onder de aangehouden kattenmeppers zijn, naast Freire, ook een aantal andere hooggeplaatste figuren, zoals een arts, een gerechtelijk medewerker en een gevangenbewaarder. Maar ook een elektricien en een boer mochten hun moordlust in het clubje botvieren. Freires aandeel in de lijst met slachtoffers zet de beruchte ‘prestaties’ van een van zijn vakgenoten volledig in de schaduw.

Tandarts Freire, hier met een van zijn jachttrofeeën, zegt verslaafd te zijn. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië

Tekst bij de foto op de aankondiging: De jagersbende maakte duizenden beschermde dieren buit, waaronder deze jaguar in 2016. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië

Het originele artikel in het Portugees: https://larepublica.pe/mundo/2019/07/06/brasil-capturan-a-cazador-que-llevaba-mas-de-1-000-jaguares-muertos-en-su-haber/?

Nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.