Belo Monte, een mega-dam in de Amazone

Deze mega-dammen zijn echt niet groen of duurzaam

Ed Atkins, University of Bristol

Er zijn maar weinig dammen in de wereld die zo tot de verbeelding spreken als de Belo Monte Dam, gebouwd op de “Big Bend” van de Xingu-rivier in het Braziliaanse Amazonegebied. De bouw ervan omvatte een leger van 25.000 werknemers die 24 uur per dag werkten om meer dan 240 miljoen kubieke meter grond en gesteente uit te graven, drie miljoen kubieke meter beton te gieten en 80% van het rivierwater door 24 turbines te leiden.

De locatie van de dam is ongeveer 200km voordat de 1,640km lange Xingu de Amazone bereikt. kmusser, CC BY-SA

Belo Monte kost R$ 30 miljard (€ 7 miljard) en is niet alleen bekend vanwege de grootte van de constructie, maar ook vanwege de oppositie. Het project werd voor het eerst voorgesteld in de jaren 1970 en sindsdien hebben lokale inheemse gemeenschappen, het maatschappelijk middenveld en zelfs wereldberoemdheden zich bezig gehouden met tal van directe en indirecte acties tegen de bouwplannen.

Indigenous protests against Belo Monte at the UN’s sustainable development conference in Rio, 2012. Fernando Bizerra Jr / EPA

Ondanks dat eerdere bouwplannen niet werden gerealiseerd, bevindt Belo Monte zich nu in de laatste fase van de bouw en levert het nu al 11.233 megawatt aan energie aan 60 miljoen Brazilianen in het hele land. Wanneer het klaar is, wordt het de grootste waterkrachtcentrale in de Amazone en de vierde grootste ter wereld.

Is het een ‘duurzaam’ project?

De dam wordt geëxploiteerd door het “Norte Energia-consortium” (gevormd door een aantal openbare elektriciteitsbedrijven) en wordt zwaar gefinancierd door de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES. De aanhangers van het project, waaronder de regeringen van de Partido dos Trabalhadores (PT = Arbeiders Partij) die hun functie uitoefenden tussen 2003 en 2011, hebben de bouw ervan om milieuredenen gerechtvaardigd. Ze beschrijven Belo Monte als een “duurzaam” project, dat het verbindt met breder beleid van mitigatie van klimaatverandering en een overgang van fossiele brandstoffen. De beweringen over de duurzaamheid van waterkracht worden niet alleen in Brazilië gezien, maar zijn overal ter wereld te vinden – met grote dammen die worden gepresenteerd als onderdeel van bredere agenda’s voor duurzame ontwikkeling.

Met waterkracht, die 16,4% van de totale wereldwijde geïnstalleerde energiecapaciteit vertegenwoordigt, vormen deze centrales een belangrijk onderdeel van de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Meer dan 2000 van dergelijke projecten worden momenteel gefinancierd via het Clean Development Mechanism van het Kyoto-protocol van 1997 – de tweede alleen voor windenergie op basis van het aantal afzonderlijke projecten.

Hoewel dit mega-dammen voorziet van een milieukeurmerk, overziet het hun talrijke gevolgen niet. Als gevolg hiervan worden dammen die door het CDM worden gefinancierd, over de hele wereld betwist, waarbij populaire oppositiebewegingen de impact van deze projecten benadrukken en hun beweerde duurzaamheid in twijfel trekken.

Van prachtige heuvel tot mooi monster

Degenen die tegen Belo Monte zijn, hebben haar sociale en ecologische impact benadrukt. Een instroom van 100.000 bouw- en servicemedewerkers heeft de nabijgelegen stad Altamira bijvoorbeeld veranderd.

Honderden werknemers – die geen baan konden vinden – gingen slapen op straat. Drugssmokkelaars trokken ook naar binnen en misdaad en geweld stegen in de stad. Het moordcijfer in Altamira steeg met 147% tijdens de jaren van de Belo Monte constructie, en het werd de dodelijkste stad ter wereld in 2015.

In 2013 deed de politie een inval bij een gebouw in de buurt van de bouwplaats op zoek naar 15 vrouwen die tegen hun zin werden gedwongen sekswerk te doen. Onderzoekers ontdekten later dat de piekuren van bezoeken aan hun gebouw – en anderen – samenvielen met de betaaldag van degenen die werkten op Belo Monte. In het licht van dit sociale trauma gaf de oppositie het project een nieuwe naam: “Belo Monstro”, wat “Mooi Monster” betekent.

De bouw van Belo Monte is verder gerelateerd aan toenemende ontbossing in de regio. In 2011 was ontbossing in Brazilië het hoogst in het gebied rond Belo Monte, waarbij de dam niet alleen de directe omgeving ontboste maar verdere aantasting stimuleerde.

Bij de aanleg van wegen om zowel mensen als apparatuur te vervoeren, heeft het project het bredere gebied van regenwoud opengesteld voor aantasting en illegale ontbossing. Greenpeace heeft illegale ontbossing in inheemse reservaten – meer dan 200 kilometer verderop – gekoppeld aan de bouw van het project, waarbij het hout later werd verkocht aan degenen die de dam bouwden.

Het vroegere succes van Brazilië in het terugdraaien van ontbossingspercentages werd een belangrijk onderdeel van de milieubeweging van het land. Maar onlangs is de ontbossing opnieuw toegenomen, wat heeft geleid tot wijdverspreide internationale kritiek. Met een toenemend bewustzijn van het probleem, dagen de banden tussen waterkracht en het verlies van het Amazone regenwoud de blijvende levensvatbaarheid van Belo Monte en vergelijkbare projecten uit.

Grote dammen, grote problemen

Terwijl het mechanisme voor schone ontwikkeling zich richt op de vermindering van koolstofemissies, ziet het andere broeikasgassen die worden uitgestoten door waterkracht over het hoofd. Grote dammen stoten effectief aanzienlijke hoeveelheden methaan uit, bijvoorbeeld door de ontbinding van planten en bomen onder het oppervlak van het reservoir. Terwijl methaan niet zo lang in de atmosfeer blijft (slechts 12 jaar) als koolstofdioxide, waardoor het opwarmingspotentieel veel hoger is.

Belo Monte is door tal van tegenstanders aan deze methaanemissies gekoppeld. Verder onderzoek heeft aangetoond dat de vegetatie die in de stuwmeren van dammen over de hele wereld rot, een miljoen ton broeikasgassen per jaar kan uitstoten. Als gevolg hiervan wordt beweerd dat deze projecten – in feite – een netto bijdrage leveren aan de klimaatverandering.

In plaats van het bieden van een duurzame, hernieuwbare energie-oplossing in een veranderde wereld, draagt Belo Monte bij aan de  verergering van het probleem en niet aan de oplossing ervan.

Belo Monte is slechts een van de vele dammen over de hele wereld die gerechtvaardigd – en gefinancierd – zijn als duurzame projecten. Zodoende voldoet het project niet aan de doelen van de middelen. Waterkracht kan relatief “schoon” lijken, maar het proces waarin een mega-dam wordt gebouwd is verre van dat. De milieuprestaties van deze projecten worden nog steeds betwist, met Belo Monte als slechts één voorbeeld van hoe het duurzaamheidskeurmerk uiteindelijk kan verdwijnen.

Ed Atkins, Senior Teaching Associate, School of Geographical Sciences, University of Bristol

This article is republished from The Conversation under a Creative Commons license. Read the original article.

Nieuwste artikelen

2 Comments

 1. Interessant stukje. Amazones laatste tijd veel in het nieuws. Heb soms het idee dat ik niet al te lang meer moet wachten om daar heen te gaan. Staat al zo lang op mijn lijstje.

  1. Beste Mario,
   Bedankt voor je reactie, misschien kunnen we tzt samen het Amazone gebied doorkruisen. Het trekt mij ook maar mijn partner ziet het niet zitten met al die insecten.
   Ik heb met genoegen rondgekeken op jouw website en er weer wat opgestoken.
   Je schrijft over Barra Grande, inderdaad een paradijselijk stekje waar je goed kunt kitesurfen.
   Maar zijn alle stranden van Piauí niet een bezoekje waard, dat wil zeggen als je op zoek bent naar rust en natuur.
   Ik ben een van die Nederlanders die in Brazilië woont en als je een artikel van mij wilt om op jouw site te plaatsen, kijk dan eens rond in mijn Blog er zijn er vast wel een paar die je zou kunnen overnemen.
   Groet,
   Dirk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.