H-Unimed 4

Als echte Nederlander was ik ruim op tijd.

26 januari om 16.00 uur had ik een afspraak met mijn dokter.

De afspraak was in het nieuwe Hospitaal van Unimed (Zorgverzekeraar) en ik was ruim op tijd. Van de laatste keer dat ik met mijn ATB ben gevallen (over de kop geslagen) heb ik pijn in mijn rechterschouder overgehouden met uitstraling naar mijn nek. Gevolg; een stijve nek en in de loop van de dag hoofdpijn. Die hoofdpijn maakt dat ik me draaierig voel en een aandrang krijg om over te geven.

H-Unimed 1
Nieuwe Hospitaal van Unimed

Dan neem ik een pilletje Ibuprofen zodat ik de avond goed doorkom. Ik denk dat een aantal behandelingen fysiotherapie me verlichting kunnen bieden. Vandaar dat ik nu op consult ga bij Dr. Roosevelt Valente. Wellicht zal hij me doorverwijzen.

Een vreemde voornaam hè, Roosevelt. De namen van heel veel historische personages worden hier gewoon gebruikt als voornaam. Alles kan! Wel vreemd als je er voor de eerste keer mee wordt geconfronteerd. Wat ik zoal tot nu toe ben tegengekomen zijn de volgende voornamen. In mijn ogen hilarisch, zoals: Napoleon, Jezuslene, Julio Cesar, Danielson, Wellington, Atilla en Marco Polo.

H-Unimed 2
Nieuwe Hospitaal van Unimed

Unimed is een ziektekostenverzekeraar net zoals bijvoorbeeld Menzis en CZ. Hier in Teresina staat het strak van de ziekenhuizen. Elke ziektekostenverzekeraar heeft er wel 1 of 2. Daarnaast zijn er heel veel gespecialiseerde klinieken van klein tot groot. Net zoals de overdaad aan ziekenhuizen zijn er ook overweldigend veel apotheekhoudende drogisterijen. Op elke 100 meter een stuk of twee gemiddeld (misschien overdrijf ik enigszins maar dat het er veel zijn mag je van me aannemen). De geneesmiddelenindustrie verdient een vermogen aan de Brazilianen. Onvoorstelbaar.

H-Unimed 3
Nieuwe Hospitaal van Unimed

Unimed heeft twee ziekenhuizen in Teresina. Een voor kinderen en een voor de anderen. Niet op één locatie of vlak bij elkaar (of in 1 gebouw) maar kilometers bij elkaar vandaan. Over efficiëntie gesproken!

In principe onderscheiden we in Brazilië twee typen ziekenhuizen (gezondheidszorg), Particulier en Publiek. Het contrast is groot. Particulier is voor patiënten die contant (zelf) afrekenen en voor hen die een ZKV (ziektekostenverzekering) hebben. Publiek is er voor de rest, voor de onderlaag in de samenleving (naar mijn mening meer dan de helft van de Brazilianen). Particuliere gezondheidsinstellingen zijn modern, schoon en kundig (niet efficiënt, efficiënt is hier niets). ZKV’s zijn hier niet gebaseerd op solidariteit maar op de werkelijke gemiddelde kosten per leeftijdscategorie. Dit betekent dat jongeren bijna voor niets verzekerd zijn terwijl ouderen progressief per jaar meer betalen hetgeen leidt tot misstanden. Ouderen die moeten rondkomen van een pensioen zijn in grote getale niet meer verzekerd.

Publieke ziekenhuizen zijn vies, bedompt en hebben niet de beste en meest briljante geneeskundigen in dienst. De roeping van bijna alle geneeskundigen is ook hier de roep van het grote geld. Wat dit alles betreft ben je in Nederland stukken beter af. Ter informatie, ik betaal hier omgerekend ca. 300 Euro per maand voor mijn ZKV.

H-Unimed 5
Atlas

Ik was 1,5 uur te vroeg voor mijn afspraak. “Misschien word ik eerder geholpen en ben dan vroeger thuis”, dacht ik. Ik zit hier in de wachtkamer op een comfortabele tweezitsbank. Links van me staat Atlas (tenminste ik verdenk het beeld daar sterk van). Daarnaast een kan met mierzoete koffie op een plankje aan de muur. Tegenover me twee rijen stoelen met op de middelste twee stoelen een flink uit de kluiten gewassen man. Een bil per stoel. Het resterende deel van het publiek in de wachtkamer is divers, van alles wat, niets bijzonders. Mijn afspraak is om 16.00 uur maar kan ook tot 30 minuten later zijn. Om tien voor 5 vroeg ik of de dokter nog kwam. De mevrouw aan de balie belde en vertelde mij dat hij onderweg was.

Om 10 voor 6 kwam de melding dat Dr. Roosevelt niet meer kwam.

Iedereen naar huis. Ik met gemengde gevoelens.

Ik heb net weer een pilletje ibuprofen genomen.

Nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.