Aanstaande zondag 7 oktober 2018 vinden er verkiezingen plaats in Brazilië

Politiek in Zuid-Amerika

De politieke situatie in Zuid-Amerika verkeert nog altijd niet in een stabiele situatie. Je kunt bijna geen land in Midden- en Zuid-Amerika bedenken waar het niet rommelt.

Maduro, Nicolas (Venezuela)

Bijvoorbeeld, in Venezuela zijn de socialisten aan de macht ze hebben pot verteerd met als gevolg dat het land aan de bedelstaf is en de inwoners de benen nemen.

Macri, Mauricio (Argentinië)

In Argentinië gaat het economisch slecht, de afgelopen 5 jaar is de inflatie opgelopen tot 455%. Het IMF gaat bijspringen.

Da Silva, Lula (Brazilië)

Brazilië, een rijk land werd van 1 januari 2003 tot en met 1 januari 2011 door Lula de 35e president van Brazilië bestuurd. Lula, een voormalig schoenenpoetser die zich opgewerkt had tot vakbondsleider, richtte de PT (arbeiderspartij) op, beloofde cadeautjes aan de armen en wist het zo tot President van Brazilië te brengen. Na 8 jaar, 2 termijnen, werd hij opgevolgd door:

Rousseff, Dilma Vana (Brazilië) & Lula

Dilma Vana Rousseff. Tussen 2011 en 2016 was zij de 36ste en tevens de eerste vrouwelijke president van Brazilië. Rousseff is aangesloten bij de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT). Wegens corruptie afgezet. Haar voorganger wegens corruptie veroordeeld en zit nu een gevangenisstraf uit.

De PT (Arbeiderspartij) is op socialistische/communistische leest geschoeid. Door corruptie en een slecht financieel beleid is de economie van Brazilië gedurende het PT bewind langzamerhand in het slop geraakt. Gelukkig ziet het overgrote deel van de Brazilianen dat nu in en er is een rechtse politicus opgestaan.

Bolsonaro, Jair (rechts)

Jair Bolsonaro, een politicus met militaire achtergrond heeft een goed verhaal en straalt de wil uit dat hij Brazilië beter wil maken. Tijdens zijn campagne is hij ternauwernood aan een moordaanslag ontsnapt. Op dit moment is hij herstellende. Als ik de peilingen mag geloven heeft hij alleen maar aan populariteit gewonnen. Hij leidt in de peilingen. Tweede in de peilingen is:

Haddad, Fernando (PT-links)

Fernando Haddad van de arbeiderspartij. Haddad was burgemeester van São Paulo en heeft er in de loop van zijn termijn een zootje van gemaakt. Vermoedelijk is hij stroman voor Lula die (nog) in de gevangenis zit. Als de PT weer aan de macht komt is de kans groot dat Lula vervroegd vrij komt.

Het Noordoosten, rood gekleurd

In het Noordoosten van Brazilië woont ongeveer 34% van de kiesgerechtigden. De bevolking in dit gebied is het allerarmst van Brazilië en stemt bij voorkeur op Sinterklaas (sorry, de PT) in dit geval Haddad.

Normaal gesproken wint Bolsonaro, mijn favoriet, maar je weet het nooit. In Brazilië geldt de stemplicht en er wordt gestemd met behulp van een stemcomputer-systeem.

De, door velen onbetrouwbaar geachte, stemcomputer.

Het is nooit aangetoond dat de stemcomputer 100% betrouwbaar is. Het is ook nooit aangetoond dat er fraude is gepleegd met dit systeem. Toch vertrouwt het overgrote deel van de stemmers het systeem niet. Er is namelijk in het verleden al vaker frauduleus gehandeld.

Mijn Bourbon

Je zult begrijpen dat het over twee dagen een spannend moment zal zijn. Ik heb al een mooie fles whiskey ingeslagen om de overwinning van Bolsonaro te vieren.

Nieuwste artikelen

2 Comments

 1. Ach Dirk niet alleen in Zuid Amerika. Corruptie tiert er welig maar in welk land wordt er niet achter gesloten deuren deals gesloten waar de inwoners van het land niet beter van worden. Daar hoef ik niet zo ver voor te gaan. Alleen dagelijks het nieuws volgen. En de struikrovers en zakkenvullers kijken lachend in de camera. Met een blik van stumperds in dit land wat wil jij er aan doen. En als ze het te heet onder de bollen wordt op het bankje in het parlement is er altijd wel een vriendje die voor een nieuw baantje zorg. (Zie Pechthold ). Dus Dirk troost je het is over de hele wereld een zooitje. Zelfs in dit ooit zelfrespecterende land.

  1. Politici, Corrie, dat is bij uitstek een volk dat niet te vertrouwen is. Van wat ze beloven realiseren ze bijna niets.
   Hier in Brazilië hebben politici een extra eigenschap die ze onderscheid van Nederlandse politici. Ze zijn corrupt, in goed Nederlands: ze doen (bijna) alles voor persoonlijk gewin.
   Ikzelf heb nooit gekozen voor het pluche van de regering. Het maakt me nerveus en verdrietig. Ik snap en onderschrijf de opmerking van Thierry Baudet mbt de discussies in de kamer.
   Ik sta achter de keus voor Bolsonaro, ook al is zijn CV niet imposant, omdat hij de Brazilianen hoop geeft. Een frisse start voor Brazilië na “links” van Lula en Dilma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.